Työmatkapyöräily - parasta hyötyliikuntaa

Työmatkapyöräilyn suosio on koko ajan kovassa kasvussa.

Oma hyvinvointi, kunnon kohottaminen, laihduttaminen, ekologisuus ja rahan säästäminen ovat muutamia työmatkapyöräilyn hyötyjä.

Työmatkapyöräily säästää monelta myös aikaa koska on tutkittua, että lyhyemmillä matkoilla pyörä on myös nopein kulkupeli.

Asianmukaisilla varusteilla pyöräily on myös todella hauska tapa aloittaa aamu. Muutama vinkki työmatkapyöräilyyn:

Laadukkaan ja käyttötarkoitukseen täydellisesti sopivan työmatkapyörän ei tarvitse maksaa mahdottomia. 

Madison -pyörät ovat laadultaan, käyttöominaisuuksiltaan ja hintalapultaan erinomainen vaihtoehto monelle meistä työmatkaa jopa ympäri vuoden pyöräilevälle.

Vuosikymmenten varrella Madison on ollut mukana lukemattomilla suomalaisten työmatkoilla. 

Millainen työmatka, sellainen pyörä!

Jos haluat kohottaa kuntoa ja hyödyntää työmatkasi mahdollisimman paljon liikunnallisesti, valitse vauhdikkaaseen ajoon hybridi tai maastopyörä.

Sporttisista pyöristä työmatkoille soveltuvat erityisesti kevyesti rullaavat Sorrento ja Napoli. Uudet loistavilla ajo-ominaisuuksilla varustetut Rage -maasturit 27.5” ja 29” ovat myös hyvä vaihtoehto työmatkalaiselle.

Madison hybridit ja maastopyörät on helppo varustella yksilöllisen tarpeen mukaan. Sporttiset pyörämallit soveltuvat täydellisesti myös ympärivuotiseen työmatkapyöräilyyn.

Rauhallisempaan vauhtiin ja matkoille soveltuvat esimerkiksi citymallit Garda, Siena, San Remo tai Monza. Nämä pyörämallit ovat olleet pitkään suomalaisten kestosuosikkeja ja mikä parasta, täysin valmiiksi varusteltuja.

Lyhyemmät ja leppoisammat työmatkat sujuvat mukavasti Classic-malleilla. Budapest ja Monaco ovat malleja, joiden ajomukavuus ja monikäyttöisyys on vailla vertaistaan. Nämä suosikkimallit ovat myös valmiiksi täysin varusteltuja.

Piirun persoonallisempaa ja mukavuutta arvostava valitsee itselleen työmatkapyörän esimerkiksi klassikoistamme Riva tai Jubileum. Nämä luotettavat kumppanit ovat parhaimmillaan kaupunkipyörien tyyliin rauhallisemmassa vauhdissa.

Sähköavusteinen pyörä on myös aina hyvä vaihtoehto muistaa työmatkapyörää kartoittaessa.Sähköpyörä on käyttökustannuksiltaan erittäin edullinen ja joutuisa työmatkapyörä. Kokemuksen kautta voimme todeta, että harva edes aavistaa ostohetkellä, miten paljon tulee pyöräilemään, kun hankkii sähköpyörän.

Työmatkareitti

Tutun työmatkan varrelta kannattaa etsiä uusia reittejä. Pyörätiet ja polut saattavat lyhentää matkaa jopa useilla kilometreillä.

Tärkeintä on tehdä työmatkapyöräilystä mukavaa ja valita reitti sen mukaan. Lyhyin reitti ei välttämättä aina ole se kaikkein mukavin. Kannattaa siksi kokeilla erilaisia reittivaihtoehtoja.

Tarvikkeet ja varusteet

Polkupyöriin on saatavilla paljon erilaisia varusteita mutta asianmukainen vaatetus on niistä ensimmäinen ja tärkein. Pyöräilyyn parhaiten sopivat vaatteet eivät lepata tuulessa, ne hengittävät, suojaavat viimalta ja sateelta. Kannattaa suosia kerrospukeutumista ja kuorivaatteita.

Kiinnitä huomiota myös kenkiin. Työmatkapyöräilijän tulee valita vettä hylkivät ja melko jäykkäpohjaiset kengät, joilla polkeminen on helppoa ja mukavaa. Vauhdikkaammin työmatkaa taittavan kannattaa usein varata myös vaihtovaatteita mukaan.

Tavarankuljetukseen on paljon erilaisia vaihtoehtoja. Laadukas sivulaukku on usein kannattava sijoitus. Se on helppokäyttöinen eikä hiosta selkää kuten esim. monella repulla on tapana.

Paljon erilaisia tavarankuljetusratkaisuja löytyy Blackburnilta.

Työmatkapyöräily talvella onnistuu oikeilla varusteilla täysin samaan tapaan kuin kesälläkin.

Luonnollisesti vaatimustaso varusteissa nousee mutta mistään extreme -lajista ei ole kyse. Vuosi vuodelta yhä useampi polkee työmatkoja myös myöhään syksyllä tai talvella.

Vinkit talviajoon

Hanki laadukkaat nastarenkaat ja vaihda ne ajoissa. Pukeudu lämpimästi ja suosi kerrospukeutumista. Muista että sormet, varpaat ja pää palelevat herkästi. Hanki tehokkaat valaisimet eteen ja taakse.

Pyörän huollon ja ylläpidon merkitys korostuu talvikäytössä. Säilytä pyörää lämpimässä, jos mahdollista. Akkukäyttöiset mm. valaisimet ja sähköpyörän akku on tärkeä ottaa lämpimään työpäivän ajaksi.

Vältä ruuhkat ja lähde pyörällä töihin!