Sähköpyöräily - millaisen sähköpyörän valitsen?

Sähköpyörien laajasta valikoimasta löytyy sopiva vaihtoehto jokaiseen makuun ja käyttötarpeeseen 

Sähköpyörällä ajaminen on kuin pyöräilisit aina myötätuuleen. Sähköpyörä soveltuu lähes kaikille pyöräileville käyttötarkoituksesta riippumatta.

Millainen olisi paras sähköpyörä juuri sinulle?

Kokemuksen kautta voimme sanoa, että harva edes aavistaa ostohetkellä, miten paljon tulee pyöräilemään, kun hankkii sähköpyörän. Siksi erihintaisia ja monenlaisia malleja kannattaa kokeilla ennen ostopäätöstä. Millainen pyörä sopii omaan menoosi? Sporttinen työmatkapyörä, täysverinen maastopyörä vai perinteinen kaupunkipyörä.

Mieti etukäteen ajatko silloin tällöin vai käytätkö pyörää päivittäin? Ajatko pitkiä matkoja kerralla? Onko tavoitteenasi kunnon kohottaminen vai arjessa liikkuminen? Käytätkö pyörääsi työmatkoilla, kauppareissuilla vai rymisteletkö maastossa? 

Sähköpyörä soveltuu erinomaisesti myös kuntoiluun

Avustuksen ansiosta alkuun pääsee todella helposti ja avustustehoa säätämällä saat sykealueet aina tavoitealueille. Sähköpyörällä jaksat pidempään, nautit enemmän ja todennäköisesti myös ajat ja kuntoilet pyörälläsi useammin.

Sähköavusteisten pyörien hintahaarukka on erittäin laaja

Eniten tarjontaa ja käytännössä paras hinta-laatusuhde on yli 2000 euron sähköpyörämalleissa. Etu ja takavetoiset edustavat pääosin edullisempaa hintaryhmää. Keskiövetoiset, joita on laaja valikoima, edustavat käyttöominaisuuksiltaan huomattavasti tasokkaampia pyöriä.

Edullisempien pyörien akun kesto on yleensä lyhyempi, tekniikan luotettavuudessa ja käytettävyydessä toivomisen varaa. Myös huolto ja varaosien saanti saattaa olla kankeaa. Usein halpapyörät ovat myös tekniikan ja raskaampien komponenttien vuoksi raskaampia polkea akun tyhjennyttyä.

Tasokkaammissa pyörissä on hienostuneempi, momentintunnistimella varustettu avustusjärjestelmä, mikä säästää akkua ja poljintuntuma on parempi. Käytännössä nämä ovat keskiövetoisia sähköpyöriä, joista onkin vakiintunut suomalaisten kuluttajien suosikki. Keskiövetoisissa avustusjärjestelmissä myös ajotuntuma, käyttömukavuus ja muut ominaisuudet ovat aivan toisella tasolla.

Shimano Steps -avustusjärjestelmä on Suomessa tunnetuin laadukkaammissa sähköpyörämalleissa. Kaikissa Madison sähköpyörämalleissa on kevyt ja ajotuntumaltaan loistava Shimano Steps E6000 -sähköavustusjärjestelmä.

Laadukas akku kestää useita satoja latauskertoja. Käytännössä akku kestää aktiivisempaakin ajoa useita vuosia. Akun uusiminen maksaa aina useita satoja euroja. Shimano Steps akuilla on varma saatavuus ja erittäin pitkä käyttöikä.

Runko on pyörän sydän ja sähköpyöräilyssä runko ja laadun merkitys korostuu käytössä

Laadukkaammissa malleissa on vauhdikkaaseen sähköpyöräilyyn varta vasten suunniteltu runko. Avustustekniikka, johdotukset ja vaijerit on suojattu asiallisesti. Pyörä on jämäkkä ja mukavan tuntuinen ajaa. 

Tasokkaammissa keskiövetoisissa pyörissä on yleensä 3-8 vaihdetta ja huoleton napavaihde. Hybridi- ja maastopyörissä on useimmiten ketjuvaihteisto ja 8-12 vaihdetta. Vaihdemäärää tärkeämpää sähköpyöräilyssä on vaihteiston toimivuus. Voimansiirto, varsinkin ketjut ja rattaat ovat sähköpyörässä aina isommalla rasituksella.

Laadukkaat komponentit kuten jarrut, vanteet ja vaihteistot ovat osa kestävyyttä ja käyttömukavuutta, mutta sähköpyöräilyssä myös ennen kaikkea turvallisuutta. Kaikissa tilanteissa tehokkaat jarrut kuuluvat sähköpyörään. Hydrauliset levyjarrut ovat tunnokkaat ja tehokkaat. Myös Madison käyttää ainoastaan hydraulisia Shimano -levyjarruja sähköpyörämalleissa.

Talvipyöräilyyn sähköpyörä tuo uuden ulottuvuuden

Sähköpyörä kulkee kevyesti talven vaihtelevissa olosuhteissa ja madaltaa huomattavasti lähteä myös talvella liikkeelle. Laadukas Li-ion akulla varustettu sähköpyörä toimii loistavasti myös pakkasella.

Kannattaa huomioida että akun kesto ja toimintamatka lyhenevät pakkasen myötä mutta ajonautinto on sama kuin kesällä. Akku on hyvä saada suojaan pakkaselta. Monesti akut ovat helposti irroitettavissa joka on erittäin tärkeä esim. talven työmatkoilla. Jos ajat paljon myös talvella varmista että pyörän akku on helposti irrotettavissa. 

Pyörän kokeileminen ennen ostopäätöstä on tärkeää, jotta voit varmistua ajoasennosta, ajotuntumasta ja pyörän sopivuudesta.

Sähköpyörä on iso hankinta ja varsinkin sähköpyörien ajotuntumassa on valtavasti eroja, jotka voit havaita vain itse kokeilemalla. Madison sähköpyörät valmistettu yhteistyössä Euroopan johtaviin kuuluvan sähköpyöriin erikoistuneen tehtaan kanssa. Haluamme tarjota laadultaan, käyttö- ja ajo-ominaisuuksiltaan markkinoiden parhaat tuotteet, joista on iloa vuosiksi eteenpäin. 

Premium tason keskiövetoinen unisex E-electric kulkee pehmeästi ja luotettavasti. Moderni low-step runko on todella mukava käytössä. Shimano Nexus 7 -vaihteisto jalkajarrulla sekä tehokas hydraulinen levyjarru edessä. Tutustu lisää!

E-Cross 100 on keskiövetoinen huippukomponenteilla varustettu hybridi vaativaankin käyttöön. Täydellinen kumppani työmatkoille, retkille tai yleiskäyttöön.Tasokas Shimano -vaihteisto ja hydrauliset levyjarrut. Ajomukavuus ja monikäyttöisyys hakevat vertaistaan. Miehille ja naisille omat mallit. Tutustu lisää!

Huolettomia retkiä ja nautinnollisia hetkiä sähköpyöräilyn parissa!