Pyörällä retkeilyvarusteiden kanssa - Miten valita omaan tarkoitukseen sopivat lisävarusteet?

Kesä on retkeilyn sesonkiaikaa. Lapsille suomen suvi tarkoittaa usein kesäleirien luvattua aikaa, aikuisille puolestaan mökkikauden suomaa kiireettömyyttä ja rauhaa. Monien suomalaisten perinteisiin kesäsuunnitelmiin kuuluvat myös ympäri Suomen järjestettävät kesäfestivaalit nostalgisine leirintäaluemajoituksineen. Mainioksi menopeliksi kesän kilometreihin sopisi polkupyörä, mutta mistä apua teltan ja muiden retkeilyvarusteiden kuljettamiseen?

 

Useita vaihtoehtoja

 

Polkupyöriin on tänä päivänä saatavilla useita lisävarusteita, jotka helpottavat suuremman tavaramäärän kuljettamista. Näitä lisävarusteita ovat muun muassa tavaratelinelaukut, istuimen alle asennettavat satulalaukut, tankolaukut, etukorit sekä etutavaratelineet. Lisäksi markkinoilta löytyy erilaisiin käyttötarkoituksiin sopivia kuljetuskärryjä.

 

Millainen kuljetusratkaisu sopisi minulle?

 

Omaan käyttötarkoitukseen sopivaa kuljetusvaihtoehtoa valitessa huomioon tulee ottaa oman pyörän tyyppi sekä kuljetettavan tavaran keskimääräinen määrä. Esimerkiksi tavaratelineellä varusteltuihin pyöriin kannattaa ostaa tavaratelinelaukku. Näin itse tavarateline jää vapaaksi suurempia kuljetettavia tavaroita, esimerkiksi telttaa varten. Tavarateline ja tavaratelinelaukut ovat käteviä vaihtoehtoja myös siksi, että ne tukevat käyttömukavuudellaan ja oikeanlaisella painopisteellään pyöräilyergonomiaa.

 

Myös pikalukituksella irrotettavat tankolaukut sekä satulalaukut sopivat loistavasti retkeilijän käyttöön. Nämä lisävarusteet ovat suunniteltu pienempien, esimerkiksi ajomatkan aikana tarvittavien tavaroiden kuljetukseen. Laukun kuljettamiseen sopii erinomaisesti puolestaan monen arkipyöräilijän suosikki, näppärä etukori.

 

Sijoita tavarat painon mukaan

 

Painavimmat retkeilyvarusteet kannattaa sijoittaa pyörän taakse ja mahdollisimman alas. Tällöin painopiste on mahdollisimman alhaalla ja tavarat pysyvät tukevasti kiinni. Kevyemmät varusteet kulkevat puolestaan kätevimmin erilaisissa pyörään kiinnitettävissä laukuissa ja koreissa. On myös hyvä muistaa, että esimerkiksi makuupussi kannattaa sijoittaa paikkaan, jossa se on parhaiten suojassa kosteudelta.