Lastenistuin pyörään - vinkit turvaistuimen hankintaan

Moni kuljettaa lasta jo varhain lastenistuimessa. Pyöräillen matka sujuu yhdessä nopeasti ja mukavasti. Mutta mitä kannattaa ottaa huomioon lastenistuinta hankittaessa?

Istuin kasvaa lapsen mukana

Suositusikäraja lastenistuissa istuvalle lapselle on noin 9 kk. Suositusikää tärkeämpää on, että lapsi osaa kunnolla istua itse. Painorajat takaistuimissa ulottuvat noin 22 kg asti ja laadukkaammissa istuimissa on helppo muuttaa säätöjä kasvavan lapsen tarpeisiin.

Tasokkaammissa malleissa saattaa olla jalkatukien ja valjaiden korkeussäädön lisäksi selkänojan korkeussäätö. Kannattaa varmistaa myyjältä kaikki istuimen säädöt kasvavalle lapselle.

Helppokäyttöinen ja turvallinen kiinnitys polkupyörään

Lastenistuimen ostoksille on luontevinta lähteä oman pyöränsä kanssa. Silloin voit varmistua, että istuin on asianmukaisesti kiinnitettävissä pyörääsi. Pääsääntöisesti lastenistuimet saa asennettua suurimpaan osaan pyöristä koska taakse asennettavat istuimet kiinnittyvät yleensä mukana tulevaan runkokiinnikkeeseen tavaratelineen sijaan. Istuvuuden ja käyttöominaisuuksien vuoksi kannattaa katsoa runkokiinnikkeellä varustettua mallia tavaratelinekiinnitteisen sijaan.
 
Runkokiinnikkeitä saa myös erikseen, jos istuinta halutaan helposti vaihdella muutaman pyörän välillä. Laadukkaampien istuimen runkokiinnikkeet ovat lukittavissa ja niitä voi ostaa erikseen perheen muihin pyöriin.

Matkustusmukavuutta omalle lapselle

Kallistuksen säätö saattaa ostohetkellä tuntua ylellisyydeltä mutta käytännössä aivan ehdoton lapsen mukavaa kuljettamista silmällä pitäen. Väsyneen lapsen pää retkahtaa helposti ilman kallistuksen säätöä.

Varmista myös ostohetkellä, että lapsen kypärälle riittävästi tilaa istuimessa, jolloin lapsi voi istua rennosti. Paras vaihtoehto on hankkia istuimen oston yhteydessä samalla uusi kypärä lapselle.

Pienempien lasten kuljettamiseen on markkinoilla myös eteen kiinnitettäviä istuinmalleja. Etuistuimesta näköyhteys lapseen säilyy fillaroinnin aikana ja lapsellakin on mukavammat maisemat. Etuistuimen käyttöikä on kuitenkin lyhyt, sillä niiden painoraja on 15 kg.

Hamax on turvallisen pyöräilyn asiantuntija!

Turvaistuinvalmistajista Hamax on norjalainen valmistaja, jonka istuimissa suomalaiset lapset ovat istuneet turvallisesti yli vuosikymmenien ajan. Hamaxin pitkälle viety tuotekehitys, muotoilu ja korkea laatu on pitänyt istuimet aina halutuimpien joukossa. Hamax istuimet saa tarpeen vaatiessa lisäosilla kiinni pyörään kuin pyörään ja varaosia myös vanhempiin istuimiin.

Turvallinen lastenistuin on oikein asennettu, lapselle säädetty ja ehjä. Haljennut istuin tai vaurioitunut turvavyö voi olla lapselle vaarallinen. Siksi mm. käytetyssä istuimessa saattaa olla riskinsä turvallisuuden näkökulmasta. Huonosti kiinnitetty istuin ei välttämättä pysy oikein paikoillaan kaaduttaessa ja olla riski lapselle. Varmista että istuin on asianmukaisesti kiinnitetty!

Turvallisuuteen vaikuttaa ratkaisevasti myös vanhemman ajotapa. Lapsi kyydissä kannattaa ennakoida enemmän koska lapsen tuoma lisäpaino vaikuttaa oleellisesti pyörän ketteryyteen, keveyteen ja erityisesti jarrutusmatkaan.

Lapsen kanssa yhdessä koetut pyöräretket ja hetket ovat ikimuistoisia.