Käytetty polkupyörä - vinkit käytetyn polkupyörän ostajalle

Käytetty polkupyörä on keväällä monella mielessä varsinkin kun hankitaan pyörää kasvuikäisille lapsille tai nuorisolle. Samoin jos pyörää käytetään vain satunnaisesti siihen ei luonnollisesti ole halua sijoittaa isompia rahasummia. 
 
Lähiseudun pyöräliike tai pyörähuolto on usein oiva paikka käytettyä polkupyörää etsiessä . Pyöräliike korjauttaa ja huoltaa aina käytetyn pyörän ennen myyntiä jolloin se on turvallinen ja huoleton hankinta.

KANNATTAAKO OSTAA KÄYTETTY VAI UUSI PYÖRÄ? 

Polkupyörä on pitkäikäinen mutta ikiliikkujakaan se ei ole. Jos et osaa itse huoltaa ja korjata saattaa myös olla että tulevien korjauskulujen vuoksi on paljon edullisempaa ostaa uusi pyörä. 
 
Moderni uusi pyörä on myös mukavampi, tukevampi ja rullaa kevyemmin. Uuden pyörän komponentit kestävät aikaa ja saat niille myös takuun. Madison polkupyörien runkotakuu on huimat 12 vuotta ja muiden komponenttien 2 vuotta.
 
Esimerkki! Käytetyn polkupyörän hankintahinta on 120€ ja pyörään tehdään vuoden sisällä vuosihuolto 80€, ketjun, renkaiden, jarruvaijereiden ja palojen uusiminen 80€. Kokonaiskustannus on yhteensä 280€. Vastaavasti uuden laadukkaan peruspyörän saa noin 300-400 eurolla.

KÄYTETTY PYÖRÄ VOI OLLA TODELLINEN LÖYTÖ TAI ERITTÄIN HUONO HANKINTA

Yksityiseltä hankitun pyörän todellinen kunto ja tulevat korjauskulut saattavat usein yllättää. Usealla satasella korjattu edullinen löytö netistä on tavallinen tarina meille monelle. Kun harkitset käytettyä yksityiseltä varmistu huolella pyörän kunnosta ja ennenkaikkea omistusoikeudesta etukäteen.
 
OIKEA OMISTAJA
Varastetun tavaran ostajan oikeusturva on heikko. Mikäli pyörä on varastettu ja oikea omistaja löytyy, pyörä luonnollisesti luovutetaan alkuperäiselle omistajalle. Pyydä aina ostokuitti, pyörän käyttöohjekirja ja mahdollisesti henkilöllisyystodistus myyjältä. Älä osta pyörää jos on pienikin syy epäillä onko myyjä pyörän oikea omistaja. 
 
PYÖRÄN RUNKO
Rungossa ei saisi olla murtumia ja maalipinta ehjä. Silmällä on vaikea huomata jos runko on hieman kiero esim. Kolarin jäljiltä mutta tämän usein huomaa koeajolla jos pyörä puoltaa tai nitisee ajossa kannattaa se melkein jättää ostamatta. 
 
VANTEET
Pyöräytä vanteita ja katso että ne pyörivät siististi suoraan eivätkä laahaa jarruihin. Kokeile ja tarkista myös pinnat. Niiden tulee olla ehjät ja kireät. Kiero vanne on kallis uusia jos sitä ei ole mahdollista oikoa.
 
RENKAAT
Tarkista että renkaissa on kunnolla kulutuspintaa jäljellä. Pienetkin halkeamat renkaan sivuilla kertovat että ne ovat vaihtokunnossa. 
 
VOIMANSIIRTO
Kokeile koeajolla että kaikki vaihteet vaihtuvat nopeasti ja täsmällisesti. Tarkista myös rattaiden, ketjun ja vaijereiden kunto silmämääräisesti. Kulunut voimansiirto pitää uusia.
 
JARRUT
Jarrujen tulee toimia herkästi ja kevyesti. Tehokkaasti vauhdin pysäyttävät jarrut kertovat niiden olevan kunnossa. Tarkasta vielä jarrupalojen kulutuspinta. 
 
OHJAINLAAKERISTO
Paina etujarru pohjaan ja heiluta pyörää kevyesti eteen ja taakse. Jos tunnet nykimistä pyörää paikallaan heilutettaessa ohjainlaakeristo on todennäköisesti väljä tai löysällä. 
 

Siisti, puhdas yleisilme kertoo myös paljon pyörän kunnosta ja miten siitä on pidetty huolta. Kun pyörä on kaikin puolin hyvässä kunnossa pyöräily on hauskaa riippumatta onko polkupyöräsi käytetty vai uusi.